Снимка: БулфотоМайки на деца с увреждания са се събрали на мълчалив

...
Снимка: БулфотоМайки на деца с увреждания са се събрали на мълчалив
Коментари Харесай

Майки на деца с увреждания се събраха на мълчалив протест пред НДК

Снимка: Булфото

Майки на деца с увреждания са се събрали на безмълвен митинг пред НДК преди началото на събитие в региона на обществената политика, което е от календара на Българското европредседателство на Съвета на Европейски Съюз, написа Българска телеграфна агенция.

С днешната демонстрация те желаят да заявят, че упорстват действително да се приказва за хората с увреждания, а " не властта да се потупва по рамото какъв брой доста е направила за хората с увреждания и какви висоти в грижата за тях е постигнала ", сподели Кристина Николаева, написа novini.bg.

По думите й вчерашният диалог със обществения министър не е довел до никакъв резултат и от него е станало ясно, че от министерството не са подготвени на никакви взаимни отстъпки. Тя уточни, че майките са били подготвени на вид да се направи преструктуриране на Агенцията за хората с увреждания като към нея да се създадат териториални структури, с цел да могат хората с увреждания да излязат от опеката на Агенцията за обществено подкрепяне /АСП/. Те са били склонни да се намерения за вид законопроектът за персоналната помощ да бъде разпилян по двата законопроекта - Закон за обществените услуги и Закон за хората с увреждания. След вчерашните диалози, в които е станало ясно, че министерството държи хората с увреждания да останат под опеката на АСП, майките още веднъж са на изходна позиция, че единствено обособен закон за персоналната помощ може да реши техните проблеми.

На събитието през днешния ден се раздава брошура, която прави параленост на обществената политика за хората с увреждания в европейските страни и тази в България. В нея се показва, че в множеството европейски страни има бюджет за персоналната помощ, който родители или човек с увреждане ръководи самичък, наема помощник за колкото е належащо в всекидневието, тъй че да бъде свободен да излиза, да учи, да работи, макар увреждането си, а родителят има избор да наеме помощник за часовете, в които работи и продължава живота си по естествен метод, образова го самичък на спецификите на болестта на детето с увреждане. В България персонална помощ, съгласно майките, няма, а има срочни европрограми, които не обгръщат даже половината от нуждаещите се, а обхванатите са на приблизително 2-3 часа на ден. Според майките това не води до нищо положително, тъй като родителите на децата с увреждания и самите деца не престават да са затворени у дома вечно. Те напомнят, че месечната помощ скоро беше изменена, само че единствено за деца с над 90 на 100 увреждане, които са най-вече 3500. По-голямата част от децата в действителност са с под 90 на 100 увреждане и за тях промени няма, показват майките в листовката. Те допълват, че на децата с под 70 на 100 увреждане е отнето от месечната помощ. По думите им те са най-голямата група - към 26 хиляди и действително с смяната е взето от тях, с цел да бъде обещано на тези с над 90 на 100 увреждания.

Хората с увреждания над 18 години не получават даже и една трета от помощта за децата, нямат асистенти, нямат обезпечено лекуване, а имат само 235 лева - сума, която включва персоналната помощ и нормално с нея живеят двама - пълнолетният и майката или различен от фамилията, който обгрижва болния.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР